Case study 2022: Duurzame transportoplossing via binnenvaart

    Het transport via de waterwegen heeft vele troeven. Het inzetten van binnenvaart staat garant voor flexibele, duurzame én vlotte transportoplossingen.

    Remant Cool Logistics heeft zich de voorbije jaren ingezet om meer reefer containers te verschepen via binnenvaart om zo de druk op ons wegennet te verlichten. We spreken ondertussen over een modal shift van duizenden reefer containers die anders per vrachtwagen over de Europese wegen zouden zijn vervoerd.

    Remant Cool Logistics realiseert multimodale transporten om zendingen vlot én met een zo laag mogelijke impact voor het milieu, tot bij de eindklant te leveren. Onze klanten kiezen voor binnenvaart omdat het een logistiek ontkoppelpunt creëert wat voor flexibiliteit in de logistieke ketting zorgt.

    Onze rol als Transport Architect

    Het inzetten van de binnenvaart vraagt om een doorgedreven organisatie:

    • het laden van de goederen in de reefer container,
    • het transport van de reefer container naar het binnenschip en
    • het aanleveren in de zeehaven.

    Dit verloopt naadloos dankzij minutieuze afstemming tussen alle betrokken partijen. Remant Cool Logistics zorgt dat de gekoelde producten binnen de toegestane tijd van en naar de containerterminal gebracht worden. Zo garanderen we de kwaliteit doorheen de aan ons toevertrouwde cold chain.

    Een vlotte verbinding voor een ruime capaciteit

    Binnenschepen of barges zijn er in verschillende maten en gewichten. Op de waterweg “De Leie” in Vlaanderen, België, kunnen er bijvoorbeeld schepen met een capaciteit tot 24 “40 voet” reefercontainers varen. Zo hebben we nu één kapitein met 24 containers in plaats van 24 chauffeurs voor dezelfde 24 containers.

    De Belgische vaarwegen verbinden het hinterland met de Belgische zeehavens Gent, Zeebrugge en Antwerpen, alsook met de Nederlandse zeehavens Vlissingen en Rotterdam.